Monique Kroezen is moeder van 4 kinderen, 3 'gewone' kinderen, en één heel speciaal kind, Justin. Voor Wigwamvakanties schrijft zij in deze rubriek af en toe een blog om haar ervaringen met andere gezinnen te delen. Lees haar blog over hun Wigwamvakanties. U kunt ook een reactie plaatsen!

Kind van de zon 

 

Het is soms lastig. Eigenlijk merk ik dat het steeds moeilijker wordt. Dertien jaar op pad met Justin trekt zijn wissel op ons. Me afvragend wat voor karakter hij zou hebben, hoe zijn stemgeluid zou zijn als Justin ‘echt’ zou kunnen praten. Als hij naar het voortgezet onderwijs had kunnen gaan. Verliefd worden misschien? Stiekem met vrienden een eerste biertje drinken en met glazige ogen thuis komen. Een utopie. Een wereld waarin we met Justin nooit zullen... samengaan, ondanks onze hoop.

 

Dat deze droom vervlogen is, dat geeft niet. Ik durf hardop te stellen dat we zonder de vele beperkingen van ons kind niet de mens geworden waren die we nu zijn. En ook al maken we steeds opnieuw fouten, toch staan we anders in het leven. Krijgen de kracht om even stil te staan en te bedenken hoe het anders kan. Beter. Leren vertrouwen ondanks de schade. Justin laat ons zien, en geeft liefde. Onuitwisbaar.

We hebben een kind wat elk jaar ouder word. Het is een feestje om te vieren. Daarbij, staan we stil bij het opklimmen der jaren. Voor Justin is deze weg anders als bij ons. Dat raakt intens.

 

De ontmoeting met de wigwam staat er aan te komen. Het is een kadootje. Deze gift zouden we nooit beleefd hebben zonder hem. Ik weet, drie weken Zuid Frankrijk zijn waarschijnlijk veel mooier qua temperatuur. En Italië heeft zoveel verse pasta’s dat het water me in de mond loopt. Wat dacht je van Curaçao? We doen het zonder strand. Maar…….. in Valkenburg hebben ze de Olympische spelen dit jaar. Wist je dat? Elk kind doet er aan mee. Je hoeft er niet voor naar Rio.

 

Onze ‘gezonde’ drie kinderen gaan het liefst naar Stichting Wigwam. Ook al gaan we nog zo ver weg. Zelfs in Denemarken, afgelopen meivakantie, Legoland aangedaan. Kids roepen om de wigwam. Dat, is hun favoriet. Wat zijn we verwend, door Justins beperking.

En Justin….. geniet enorm. We zijn op vakantie met zijn zessen. Voltallig. Hoe mooi kan het leven zijn. Samen. Dat is synoniem voor het woord vakantie. Wij, genieten enorm.

 

“We’re coming from far

Over oceans of time.

We’re coming from places we once left behind

We’re looking for love

In the heart of every man

We ‘re looking for reasons

We all understand.

 

Er is plaats voor iedereen – Een kind van de zon