Blog Monique Kroezen

Monique Kroezen: "Een van de mooiste aspecten van de Wigwam is het feit dat onze andere 3 lieverdjes zien, ervaren en weten dat zij niet alleen staan. Dat er vele andere kinderen zijn , met een beperking. Eigenlijk zijn wij een heel gewoon gezin….. met een unieke vakantie!!

Wilt u commentaar of een reactie geven, dat kan! U kunt een tweet plaatsen, een facebook commenbtaar plaatsen of 'vind ik leuk' aanklikken.

Op vakantie in Nieuwveen!

Twee weken indiaantje spelen in een wigwam? Zeer aan te raden! Je komt er uitgeruster vandaan als van welke vakantie dan ook; de kinderen worden elke dag bezig gehouden door heel veel vrijwilligers, het warme prakkie staat op een aantal dagen klaar in de vorm van 3 gangen en nog lekker ook! Voor de ouders die van een borrel houden plus spelletje en gezelligheid, kan het echt niet meer stuk.... WigwamVallei Nieuwveen was een indruk die een heel grote afdruk in ons hart heeft achtergelaten en zeker vraagt om een herdruk!

Mocht je denken, dat is wat voor ons, dan zal ik gelijk de kleine 'maar' die eraan verbonden is, even vertellen. Je moet als gezin zijnde in het bezit zijn van een kind met een beperking. Wat zijn wij dus - alweer- ontzettend blij met onze Justin. Door hem, kunnen wij vakantie vieren, met hem. En dat is helemaal top. Want op vakantie gaan met je gezin, wie denkt daar nu over na? Ja, welke kleding er mee moet, of we genoeg zonnebrand in huis hebben, zou de koffer nog wel dichtgaan? Dat de kinderen meegaan, is geen issue. Een vanzelfsprekendheid waar niemand ooit bij stilstaat.

Gelukkig doen de mensen van de WigwamVallei dat wel. Want door die indianen, die zoveel liefde hebben voor het gehandicapte kind, kunnen wij, als gezin, SAMEN, op vakantie. Een unieke ervaring, kan ik je vertellen. Justin, heeft de twee weken dat wij daar waren, voor het eerst genoten, echt genoten, en vakantie gevierd. Dat dat mogelijk was, daar twijfelden we van te voren sterk aan. Want Justin kan niet tegen nieuwe prikkels. Justin kan niet tegen teveel verandering. Justin, die lekker onze Justin mag zijn, heeft behoefte aan structuur, veiligheid en een vertrouwde omgeving.

En dan staan daar in Nieuwveen bij aankomst een stel broekies klaar. mensen, de meesten amper twintig jaren oud, gaan even je kinderen uit handen nemen, en wensen je een fijne vakantie toe. En we gaven ons over. Sandra nam Justin voor haar rekening, een meid van twintig en een resolute tante. Twee weken lang hebben die twee samen opgetrokken. Het was bijna ellendig afgelopen, Sandra heeft hem zo schandalig verwend dat Justin het idee kreeg om thuis lekker zo verder te gaan... Ha, dat had hij gedroomd.... Maar we heb Justin zelden zo blij gezien. Dat manneke was zo gelukkig, heeft zo genoten, niks was te gek, en niks was teveel. Hoe bedoel je, prikkels? Justin heeft ze spontaan overboord gegooid. Justin autistisch? Laat me niet lachen......

En het is waar. Wonderbaarlijk hoe Justin reageerde. Hij vrat als een dijker, hij sliep een gat in de nacht, (ook al bijzonder) en hij was blij, zo blij, dat je echt contact met hem kon maken. Dat, is echt heel bijzonder. Contact maken met Justin is de meeste mensen niet gegeven. Wij kunnen dat, soms. Op de dagopvang kunnen ze dat, soms. Maar dat mensen van de WigwamVallei dat kunnen, die Justin amper kennen, bezorgen me de tranen in mijn ogen. Bart, kinderarts in opleiding, heeft Justin echt bereikt.

Ik was bijna jaloers op hem, waar ik jaren voor heb moeten vechten, dat lukte Bart 'even' in twee weken tijd. Hij kreeg contact met onze zoon, en Justin reageerde zonder autistisch gedrag. Bart, I Love You! Jij zult de beste kinderarts ooit worden! Julian, de oudste, was dikke vriendjes met Bjorn. Deze heer van 16 lentes jong was de begeleider van Julian en een aantal andere kinderen van zijn leeftijd. Dat deed hij supergoed, Julian heeft de tijd van zijn leven gehad. Ook voor hem geldt: volgend jaar weer graag een Nieuwveense Wigwam!

Dan hebben we nog Tessa en Nick. Tussen de geitjes voelden ze zich thuis, het springkussen en het zwembad waren zeer in trek, een rondje wandelen met pap en mam was erg leuk want we kwamen altijd wel een glijbaan, ijsje of de duofiets tegen. Volgend jaar mag Tessa meedoen met het programma van de kinderen, dat miste ze soms best erg deze keer. Want de vrijwilligers doen zo ontzettend veel leuke dingen samen met alle kinderen, en Lieve Tessa staat heel graag in de belangstelling van alle vrijwilligers...... Dat is een ABC-tje, mensen, let maar op volgend jaar, Tessa heeft een heel eigen willetje.... dochter van haar moeder!

Overbodig haast om te vermelden dat paps en mams ook erg genoten hebben. De boeken die al stoffig in de kast lagen zijn uitgelezen, Monique heeft heel veel spelletjes gedaan met de leiding en kwam er dus achter dat er veel schortte aan haar reactievermogen, Mirjam, volgend jaar weer een rose doen samen?! Met de Lama's gaat dat helemaal goedkomen. Arnout, jij hebt me laten lachen. Samen met Winny heb je me al mijn zorgen laten vergeten.

Mogen we alvast boeken voor volgend jaar??